Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Løvetann - Taraxacum officinale
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Staude som blir ca 50 cm høy og 30 cm vid. Eviggrønn ved milde vintre. Svært god mineraloppsamler med dype røtter. Spiselige blader som mister mye bitterhet hvis de varmes (skoldes med varmt vann flere ganger eller skoldes med varmt vann 1 gang for deretter å bløtlegges i saltvann, kokes i 30 minutter der vann skiftes en gang) eller blekes ved å tildekkes fra sola. God sammen med søte rotgrønnsaker. Mye brukt sammen med bacon i Frankrike. Bladene er minst bitre på våren. Unge blomsterstilker og blomsterskudd er langt mindre bitre og en lett tilgjengelig vårgrønnsak.. Blomsten er svært god å lage vin på. De er også gode i pannekaker og omelett. Røttene kan tørkes, kvernes eller males og trekkes i varmt vann for å lage en kaffeliknende drikk. Tiltrekker seg mange fordelaktige insekter . Blir ofte betraktet som et ugress det er umulig å bli kvitt av hageiere. Men den konkurreres ganske lett ut av andre planter hvis man lar det gro før den har fått altfor godt fotfeste. Løvetann gir seg riktignok ikke uten kamp: den utsondrer etylengasser som hemmer veksten til naboplanter og får de til å modnes tidlig. For å hindre spredning må du plukke blomstene før de går i frø.
Urtekildens Planteleksikon om Løvetann
Konservering av løvetann
Løvetann chipsLøvetann kaffe
Løvetann vin
Formering av løvetann
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Tuedeles med kniv tidlig på våren når den begynner å skyte skudd.
Løvetann sorter
Amèliorè á Coeur Plein: Har tykk vekst av blader som vokser mer som en klump og ikke som en rosett.Amèliorè Gèant: Store blader
Broad Leaved: Store, brede, tykke og mørke blader. I rikt jordsmonn kan bladene bli opptil 60 cm brede. Danner ikke frø like tidlig som viltvoksende løvetann.
Thick Leaved: Store og tykke blader.
Vert de Montmagny: Store , lange og mørke blader som er mindre bitter enn de andre. Svært produktiv plante.